Behandling af angst

Behandling af angst – Professionel hjælp til at overvinde angsten

Angst kan være en invaliderende tilstand, men med den rette behandling er det muligt at få kontrol over angsten og genvinde balancen i livet. Hos Psykologhuset Enigma tilbyder vi professionel angstbehandling baseret på videnskabelige metoder og anerkendte psykologiske retninger.

Behandlingen foregår primært gennem samtaleterapi, hvor en erfaren psykolog hjælper dig med at identificere og forstå de tankemønstre, der udløser angsten. Du vil lære teknikker og redskaber, som kan hjælpe dig med at håndtere angstanfald og de situationer, hvor angsten opstår. Mange mennesker kan enten overvinde deres angst helt eller opnå en markant reduktion i angstens indflydelse på deres daglige liv.

Et centralt fokus i behandlingen er at ændre de negative og uhensigtsmæssige tankemønstre, som ofte er med til at forstærke angsten. Da kroppen har udviklet automatiserede reaktioner på angstsituationer, kræver behandlingen tid og tålmodighed. I denne proces vil du lære at træne din krop og sind til at reagere anderledes på de situationer, der tidligere har fremkaldt angst.

Det er vigtigt at få professionel hjælp, når man lider af angst. Hos Psykologhuset Enigma tilbyder vi en skræddersyet tilgang til behandling, der inkluderer flere forskellige metoder. Hvis én metode ikke virker for dig, er der stor sandsynlighed for, at en af de andre vil hjælpe dig med at få kontrol over din angst og forbedre din mentale sundhed.

Kontakt os i dag for at få hjælp til at håndtere din angst – din mentale sundhed er vigtig, og vi er her for at støtte dig gennem hele din behandlingsrejse.

Oplever du angst?

Angst er i dag en udbredt udfordring i Danmark, hvor man anslår, at 20 % af danskerne vil opleve angst på et tidspunkt i deres liv.

Angst kan have store konsekvenser, ikke kun for den, der er ramt, men også for de pårørende omkring dem.

Heldigvis findes der effektive behandlingsmuligheder, som kan hjælpe.

Læs mere om, hvordan vi arbejder med angst

Behandling af angst - Psykologhuset Enigma

Hvad er angst? – Forstå angst og hvordan du kan få hjælp.

Angst er en naturlig overlevelsesmekanisme, som vi alle besidder, og som aktiveres, når vi står overfor fare. Denne reaktion forbereder os på at kæmpe eller flygte, og fungerer som kroppens alarmsystem, der hjælper os med at reagere hurtigt på trusler.

Men for mange mennesker med angst overreagerer denne mekanisme, selv når der ikke er nogen reel fare. I sådanne tilfælde overtager vores tanker, hvilket ofte fører til katastrofetanker eller tvangstanker. Disse tanker eskalerer og fremkalder fysiske angstreaktioner, som kan være både ubehagelige og handlingsbegrænsende.

For at undgå den ubehagelige angstreaktion begynder mange mennesker at undgå de situationer eller ting, der tidligere har udløst angsten. Det kan eksempelvis være at undgå at tage offentlig transport eller udvikle tvangshandlinger, som konstant håndvask af frygt for bakterier.

Angst kan variere i sværhedsgrad. I nogle tilfælde kan det blive så dominerende, at det påvirker livskvaliteten markant og hæmmer daglige aktiviteter. Det er derfor vigtigt at søge professionel hjælp, hvis angst begynder at tage overhånd og skabe problemer i dit liv.

Hos Psykologhuset Enigma tilbyder vi behandling af angst, der bygger på videnskabelige metoder og anerkendte psykologiske retninger. Vore erfarne psykologer hjælper dig med at forstå og håndtere angsten, så du kan genvinde kontrol over dit liv og din mentale sundhed. Kontakt os i dag for at få professionel hjælp til at komme videre i din angstbehandling.

Symptomer på angst

Der findes mange former for angst, eksempelvis fobier, social angst, generaliseret angst, panikangst, tvangsprægede tanker m.v. Alle angstlidelser har forskellige kendetegn og symptomer. Symptomerne afhænger i høj grad af formen.

Nedenfor er listet en række af de mest udbredte lidelser og symptomer.

  • Panikangst – denne angsttype opstår pludseligt og intenst, ofte med symptomer som hjertebanken, svimmelhed og vejrtrækningsbesvær. Man kan få en følelse af, at verden omkring en forsvinder, eller at alting virker uvirkeligt. Mange føler, at de er ved at besvime eller frygter, at de skal dø.
  • Social angst – ved social angst er der en stærk frygt for at ryste, svede eller rødme i sociale situationer. Man bliver usikker og nervøs for, at andre skal opdage ens ubehag. Symptomerne kan inkludere kvalme, hjertebanken, rysten, sveden og rødmen.
  • Generaliseret angst – ved generaliseret angst oplever man en vedvarende følelse af uro og ængstelse, der ikke er knyttet til noget specifikt. Modsat fobier, som er rettet mod bestemte ting, skaber generaliseret angst en konstant fornemmelse af nervøsitet, spændinger, hjertebanken og rastløshed.
  • Fobier – hvis man har en fobi, oplever man intens frygt overfor en bestemt ting eller situation, som for eksempel edderkopper eller lukkede rum. Når man konfronteres med dette, kan det føre til hjertebanken, åndenød eller kvælningsfornemmelser, samt rysten eller sveden.
  • Sygdomsangst – sygdomsangst indebærer en vedvarende frygt for at have en alvorlig sygdom. Personer med sygdomsangst tolker ofte kroppens signaler som tegn på uhelbredelige sygdomme som kræft eller svulster og bekymrer sig unødvendigt.
  • Ved mange angstformer forsvinder de fysiske symptomer som regel, når den situation, der udløste angsten, ikke længere er til stede.

Dette kan have betydning:

Arvelighed – genetiske faktorer synes at spille en rolle, hvor vi kan arve en tendens til at udvikle angst. Særligt, hvis vi har arvet en følelsesmæssig sensitivitet, kan vi være mere disponerede for angst.

Oplevelser i barndommen – opvækst i utrygge omgivelser eller med store belastninger og usikkerheder kan øge risikoen for at udvikle angst. Traumatiske oplevelser, som forældres skilsmisse eller konflikter, barnet overværer, kan også være medvirkende faktorer. Undersøgelser antyder, at op mod 80 % af angsttilfælde opstår allerede i barndommen.

Perfektionisme – personer, der er perfektionistiske og samvittighedsfulde, er ofte mere udsatte for indre konflikter og skyldfølelse, hvilket kan øge risikoen for at udvikle angst.

Hvorfor udvikler vi angst?

Det er ikke helt klart, hvorfor nogle udvikler angst, mens andre ikke gør det, selvom vi alle har den samme grundlæggende forsvarsmekanisme. En række forskellige faktorer kan spille ind, men det kan være svært at afgøre præcis, hvad der har udløst angsten.

Heldigvis behøver vi ikke altid kende årsagen for at kunne behandle angsten. Der findes effektive metoder og værktøjer til både at forebygge og håndtere angst, så du kan få kontrol over tilstanden, når den opstår.

Hvis du lider af en fobi og ved, at den kan spores tilbage til en bestemt oplevelse, kan EMDR-terapi være en god behandlingsmetode.

Angst vs. stress – Forstå forskellen og hvordan du kan få hjælp

Symptomerne på angst kan ofte minde om stress, da begge tilstande aktiverer kroppens kæmp-flygt-frys mekanisme. Dette sker som en naturlig reaktion på opfattede trusler, men der er en væsentlig forskel mellem de to tilstande.

Stress opstår som følge af overbelastning og vedvarende pres, og påvirker hele nervesystemet. Ved langvarig stress kan dette føre til en kronisk tilstand, der belaster både krop og sind.

Angst, derimod, er en reaktion på noget, der opleves som farligt, og rammer ofte kun i specifikke situationer, som udløser en følelse af trussel. Det er derfor en mere situationel tilstand, men kan være lige så invaliderende som stress.

I nogle tilfælde kan det være svært at skelne mellem angst og stress, og symptomerne kan overlappe. Hvis du oplever symptomer som ligner stress, men er usikker på årsagen, kan du finde nyttige informationer i vores artikler om bl.a. sorg, krise, depression og stress.

Er du i tvivl om, hvorvidt du bør søge professionel hjælp, er du altid velkommen til at kontakte os. Hos Psykologhuset Enigma tilbyder vi samtaleterapi, der kan hjælpe dig med at forstå og håndtere både angst og stress. Book en tid i dag, og få støtte til at komme videre – så du kan blive den bedste version af dig selv.

Vi er klar til at hjælpe dig