Udredning af børn og unge
Udredningsforløb
Hos Psykologhuset Enigma tilbyder vi forskellige typer af udredningsforløb til børn og unge, der oplever udfordringer i hverdagen, såsom sociale, skole-relaterede, følelsesmæssige eller kognitive vanskeligheder, herunder opmærksomhedsforstyrrelser.
Udredningsforløbet indledes med en forsamtale, hvor vi sammen afdækker specifikke udfordringer og symptomer. Resultaterne af undersøgelsen skal være til gavn for jer som familie. Vi drøfter derfor sammen, hvad I ønsker at opnå. Det kan være, at I vil opnå en bedre forståelse af jeres barns udfordringer og styrker. Det kan også være, at I ønsker anbefalinger til relevante tilpasninger af jeres barns hverdag samt rådgivning til skole eller daginstitution. Det kan også være I ønsker at opstarte et samtaleforløb eller blive henvist til anden relevant behandling. Jeg samarbejder med speciallæger, hvilket betyder, at undersøgelsen kan føre til medicinsk behandling, hvis der er behov for dette (f.eks. medicinsk behandling for ADHD).
Alle undersøgelsesforløb følger Sundhedsstyrelsens nationale kliniske retningslinjer og indeholder diagnostiske interviews med barnet/den unge og forældre, relevante tests og spørgeskemaer. Afslutningsvis modtager I en rapport og en tilbagemelding med vores anbefalinger og mulighed for videre behandling.
Et typisk udredningsforløb varer 4-6 uger.

Er du i tvivl om, hvorvidt dit barn skal udredes?
Mistrivsel kan have mange årsager, og som forælder kan det være vanskeligt at vurdere, om udredning er det rette valg. Det er ikke altid, at symptomerne skyldes en diagnose; nogle gange kan barnet reagere naturligt på udfordrende forhold i skolen eller hjemmet.
Hvis du er i tvivl, kan det føles som et stort skridt at booke en forsamtale til udredning. Derfor tilbyder vi en screening hos en neuropsykolog, hvor I kan drøfte jeres bekymringer med en fagperson og få vejledning til den rette retning fremadrettet.

Behandlingsforløb
Hos Psykologhuset Enigma tilbyder vi forskellige typer af behandlingsforløb, tilpasset dit barns og jeres families behov. Vi har bred ekspertise inden for psykoterapeutisk behandling af både børn og familier og har også mulighed for at henvise til medicinsk behandling. Derudover tilbyder vi psykoedukation, som giver indsigt i, hvad det vil sige at få en diagnose.
Behandlingsforløbet skræddersyes i tæt samarbejde med jer ud fra jeres behandlers faglige vurdering.
Kontakt mellem konsultationer
Under udredningsforløbet kan der let opstå spørgsmål eller overvejelser hos jer forældre eller hos barnet. Vi anbefaler, at I noterer disse ned og tager dem med til jeres næste konsultation. Vi tilbyder ikke korrespondance via mail eller telefon mellem konsultationer, da erfaringen viser, at spørgsmål og bekymringer bedst behandles grundigt og nærværende, når vi mødes ansigt til ansigt.
Har du akut brug for hjælp?
Hvis din henvendelse drejer sig om noget akut, skal du kontakte din egen læge eller, udenfor lægens åbningstid, lægevagten på 1813.
Er du akut bekymret for dit barn, eksempelvis ved selvskade eller selvmordstanker henvises I til Psykiatrisk Akutmodtagelse. I Region Hovedstaden finder du Psykiatrisk Akutmodtagelse for Børn og Unge (under 18 år) i Glostrup, som kan kontaktes på tlf. 38 64 06 71.

Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
Vi kan som udgangspunkt tage stilling til alle børne- og ungdomspsykiatriske symptombilleder frem til 18 år og i nogle tilfælde, efter individuel vurdering, frem til 21 år. Vi foretager ikke udredning af voksne. Samtaleterapi tilbyder vi til alle aldersgrupper.
Hvis du allerede har fået en diagnose og ønsker en second opinion, bedes du sende al relevant dokumentation og booke en indledende samtale, hvor det videre forløb planlægges.
Skriv til info@p-enigma.dk.dk og modtag en sikker mail, som du kan sende dine dokumenter sikkert tilbage gennem.
En kognitiv test kan hjælpe dig med at blive klogere på dine styrker og udfordringer i forhold til tænkning og problemløsning. Kognitiv testning anbefales desuden som en del af udredningsforløb for eksempelvis ADHD eller ved mistanke om indlæringsvanskeligheder.
Testning kan også måle høj begavelse og anvendes af denne grund som dokumentation i forbindelse med ansøgning til skoler for højtbegavede børn.
En udredning kan gøre dig klogere på din situation og lede til relevant støtte og behandling. I mange tilfælde oplever vi, at børn og unge er klar over deres udfordringer og er kommet frem til forklaringer, der kan være meget negative.
Det kan være en stor lettelse at finde frem til, at udfordringerne har en afgrænset årsag, at det har et navn fordi mange andre oplever helt det samme, og at der også er noget at gøre ved det.
En del sundhedsforsikringer dækker udredning og behandling, også for børn/unge. Det er derfor værd at tjekke, om du har en sundhedssikring, der kan dække forløbet.
Nej. Vi har ikke overenskomst med den offentlige sundhedssikring og du kan derfor ikke bruge henvisning fra lægen.
Prisen for forløbet afhænger af hvad der udredes for og hvor mange timer der er brug for. Den samlede pris for forløbet kan beregnes efter forsamtalen, når udredningsplanen er lagt. For priseksempler se Priser.
Forløbets varighed vil variere, afhængigt af hvad der skal udredes for. Et forløb indebærer altid en forsamtale (2 timer) hvor aktuelle symptomer afdækkes. På baggrund af forsamtalen lægges en udredningsplan, som følger de gældende retningslinjer ift. hvilke diagnostiske interviews, tests og spørgeskemaer, udredningen skal indeholde. Typisk vil hele udredningsforløbet strække sig over 4-6 uger.
I forbindelse med et undersøgelsesforløb ved os, vil der blive stillet en diagnose, såfremt der er symptomer der stemmer overens med de diagnostiske kriterier. Ved vurderet behov har vi også mulighed for at henvise videre til medicinsk behandling – fx i forbindelse med svær angst, depression eller ADHD.