Børnepsykolog
Børns adfærd fortæller os noget. Det er vores opgave at forstå hvad det er
Hos Psykologhuset Enigma ved vi, at du som forælder er den, der kender dit barn bedst. Derfor indleder vi altid et samtaleforløb med en samtale kun med forældrene. Dette giver os et trygt rum, hvor du kan dele dine tanker om dit barn og den adfærd, der vækker bekymring. Samtidig kan psykologen stille de nødvendige spørgsmål, før vi møder barnet.
En børnepsykolog kan støtte, når et barn mistrives, og mistrivsel kan vise sig på mange måder. Nogle børn bliver udadreagerende, trodsige eller opgivende i forhold til voksne anvisninger. Andre bliver indadvendte, trækker sig socialt og virker meget stille. Nogle viser tydelige psykiske symptomer som tristhed, angst eller mareridt, mens andre oplever fysiske symptomer som mavesmerter, hovedpine eller søvnproblemer.
Som forælder er det svært at opleve sit barns mistrivsel, som ikke blot påvirker barnet selv, men også familien. Man kan føle sig frustreret, magtesløs, skyldig og ked af det. Vi er her for at hjælpe jer og støtte jer i at skabe trivsel og balance i barnets liv og i familien som helhed.
Hvorfor mistrives et barn?
Et barns mistrivsel kan have mange årsager, såsom tristhed, angst, mobning, forældres skilsmisse, ensomhed, dødsfald eller traumatiske oplevelser. Det kan også skyldes, at barnet har et anderledes udgangspunkt og oplever verden på sin egen måde. Dette gælder fx børn med ADHD, autisme, høj begavelse eller andre særlige behov, der adskiller dem fra deres jævnaldrende.
Uanset årsagen er det afgørende at lytte til barnet. Børns adfærd giver ofte mening, når vi ser verden gennem deres øjne. Den adfærd, der bekymrer os, er barnets måde at kommunikere på, og ved at være nysgerrige kan vi forstå, hvad barnet forsøger at fortælle os. Når vi forstår barnet, bliver vi bedre rustet til at hjælpe.
Ofte er der ikke én enkelt årsag til mistrivsel, og det behøver heller ikke være det vigtigste. Det væsentlige er, at barnet føler sig hørt og forstået, og at vi sammen skaber positiv forandring. Vi ser barnet som én, der viser et problem frem, snarere end som et problem i sig selv. Derfor er vi opmærksomme på, hvornår en udfordring kræver mere end psykologsamtaler og i stedet inddrager fx PPR, psykiatri eller skole. I disse tilfælde støtter vi jer gennem processen.
Det er vigtigt for os, at barnet føler sig trygt her. Vi prioriterer en uformel og hyggelig atmosfære og tilpasser vores samtaler til barnets niveau, så vi møder barnet i de tanker og billeder, det selv bruger.

Et tilpasset forløb med en børnepsykolog
Under terapien vil samtalerne variere mellem sessioner, hvor barnet er alene, og sessioner, hvor en eller begge forældre deltager. Vi ser på jeres specifikke situation og tilpasser forløbet efter jeres behov.
Som børnepsykolog er vores mål, at forandringen fortsætter uden for terapirummet, når forløbet en dag afsluttes. Derfor inddrager vi dig som forælder aktivt i processen. Du er den vigtigste voksen i dit barns liv, og det skal du fortsat være. Vores mål er, at når terapien afsluttes, er I sammen rustet til at håndtere lignende udfordringer i fremtiden, hvis de skulle opstå.
Hvad er en børnepsykolog?
En børnepsykolog er en psykolog med specialisering i arbejde med børn og unge. De har dybdegående viden om børns udvikling og kan støtte børn gennem en bred vifte af udfordringer og problematikker.
Børnepsykologer kan hjælpe børn med at håndtere sociale vanskeligheder, følelsesmæssige udfordringer, skoleproblemer eller tilpasning til livsforandringer. De kan også støtte børn, der har oplevet traumer som vold eller overgreb, samt børn med psykiske lidelser som angst eller depression.
Normale problemer i barndommen
Barndommen er en periode fyldt med både udfordringer og nye oplevelser. Det er helt normalt, at børn møder forskellige problemer under opvæksten. Her er nogle eksempler på typiske udfordringer, som både børn og forældre kan støde på:
Skolepres og præstationsangst
Overgangen fra hjem eller institution til skole kan være en stor omvæltning, og mange børn oplever et stigende pres i skolen. Nogle børn kan udvikle præstationsangst eller føle, at de ikke lever op til forventningerne, hvilket på sigt kan påvirke deres selvværd og selvtillid. Sammen med barnet og familien kan vi arbejde med at tilpasse kravene og gradvist opbygge en mere hensigtsmæssig tilgang. Vi kan også hjælpe børn med mestringsteknikker, så de bedre kan håndtere skolepresset.
Venskabsproblemer og social isolation
Det er almindeligt, at børn indimellem oplever udfordringer i deres sociale relationer og kan føle sig ensomme eller udenfor. Vi arbejder med børn for at styrke deres sociale færdigheder og hjælpe dem med at skabe og vedligeholde sunde relationer.
Adfærdsudfordringer og grænsetestning
I takt med at børn udvikler sig, udforsker de også grænser, hvilket kan føre til adfærdsudfordringer og konflikter derhjemme eller i skolen. Vores børnepsykologer arbejder sammen med barnet og familien for at udvikle strategier, der effektivt kan håndtere disse situationer.
Det kan kræve professionel hjælp
Selvom mange børn møder almindelige udfordringer i opvæksten, kan der være situationer, hvor professionel støtte er nødvendig for at sikre deres trivsel og udvikling. Her er nogle eksempler på forhold, hvor professionel hjælp kan være gavnlig:
Alvorlige adfærdsproblemer
Hvis et barn gentagne gange viser alvorlige adfærdsproblemer som aggressivitet, destruktiv adfærd eller stærk social tilbagetrækning, kan det være et tegn på et dybere problem. Vores børnepsykologer kan evaluere barnet og arbejde målrettet på at identificere årsagerne og implementere en passende behandlingsplan.
Depression eller angst
Børn kan også opleve symptomer på depression og angst, som fx vedvarende tristhed, overdreven bekymring eller søvnproblemer. Hurtig professionel hjælp er vigtig for at evaluere og behandle disse tilstande og støtte barnet i at finde tilbage til trivsel.
Traumatiske oplevelser eller misbrug
Børn, der har været udsat for traumer, misbrug eller forsømmelse, har ofte brug for særlig støtte. Hos Psykologerne i Slotsmøllen tilbyder vi samtaleterapi og har også det effektive redskab EMDR-terapi, der kan hjælpe med at bearbejde selv dybe traumer.
Sådan vælger du den rette børnepsykolog i Hillerød
Det er afgørende at vælge den rigtige børnepsykolog for at sikre, at dit barn får den bedste støtte og behandling. Hillerød og omegn har flere muligheder, men her er nogle gode grunde til at vælge en af vores børnepsykologer hos Psykologhuset Enigma:
Erfarne og specialiserede psykologer. Vores team består af Morten, Signe og Noomi. De har hver deres unikke tilgang og ekspertise, men deler en fælles dedikation til at hjælpe børn med at trives og opnå deres fulde potentiale – både mentalt og følelsesmæssigt.
Individuel og tilpasset behandling. Vi anerkender, at hvert barn er unikt, og derfor skræddersyr vi vores behandling til barnets specifikke behov og udfordringer.
Empati og forståelse. Vi skaber et trygt og støttende miljø, hvor børn kan udtrykke sig frit og føle sig hørt og forstået. For os er det vigtigt, at børn og deres familier føler sig set og respekteret.
Tillid og fortrolighed. Vi værdsætter den tillid, vores klienter viser os, og prioriterer fortrolighed højt. Vores praksis bygger på at skabe et sikkert og pålideligt rum for alle familier, vi arbejder med.

Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
Børnepsykologer er eksperter i at støtte børn gennem mange aspekter af deres udvikling. Udover at hjælpe børn med hverdagens stress og bekymringer, kan vi også bistå i situationer med adfærdsproblemer, indlæringsvanskeligheder eller emotionelle forstyrrelser.
Som børnepsykologer kan vi også vejlede familier, når der opstår sociale dilemmaer, skoleskift, mobning eller traumatiske begivenheder i barnets liv. Uanset om det er at give redskaber til at klare daglige udfordringer, eller dybere terapeutisk arbejde for alvorlige psykologiske spørgsmål, er en børnepsykolog uddannet til at hjælpe barnet og dets familie med at finde en vej frem.
En børnepsykolog har børn i fokus, men arbejder ofte også med forældrene, som har ansvaret for barnet og indtænker andre relationer som barnet møder eller savner i sin dagligdag. Som børnepsykolog kigger vi derfor på relationerne og til andre tider dykker vi dybt ned i de komplekse processer, der påvirker børns mentale, følelsesmæssige og sociale udvikling.
Vi anvender en blanding af samtaleterapi, leg og observationsmetoder for at komme tættere på barnets verden. Gennem disse teknikker kan børnepsykologer identificere og adressere specifikke udfordringer, som barnet kan opleve, hvad enten det er følelsesmæssige vanskeligheder, adfærdsproblemer eller sociale dilemmaer.
Ved at arbejde tæt sammen med børn, deres familier og andre professionelle, sikrer børnepsykologer, at hvert barn får den støtte, de behøver.